wtorek, 22 stycznia 2013

Flapjacki - słodkie batony owsiane z rodzynkami w 30 minut

Jest to wygodna i szybka przekąska między posiłkami. Można też pokroić gotowe flapjacki na batony, spakować i zabrać do pracy czy szkoły.


Owsiane flapjacki

Przepis na 8-10 batonów:

- 1 duży banan;
- 250g płatków owsianych;
- 80g cukru nierafinowego (np. brązowy);
- 100g masła (lub np. 80g masła i 20g masła orzechowego);
- pół łyżeczki soli;
- ekstrakt np. waniliowy, migdałowy, cytrynowy (opcjonalnie);
- dodatki np. rodzynki, posiekane orzechy.

Banana rozgniatamy widelcem w większej misce. 


Na ogień stawiamy mniejszy garnek, do którego wrzucamy cukier, masło i ekstrakt, mieszamy do otrzymania jednolitej masy.


Do banana dosypujemy płatki, sól oraz dodatki i mieszamy. 


Wlewamy następnie zawartość garnka i wszystko ponownie mieszamy.
Zawartość miski przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką poczym wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C na 16-18 minut.

Całość: 1730 kcal z 45g rodzynek, co nam daje 216 kcal na baton (jeśli podzielimy na 8 batonów)
Zastepując masło niskotłuszczowym miksem zaoszczędzamy 500 kcal. Nie polecam jednak ze względu na zawartość tłuszczy trans i innych nieciekawych "wynalazków", więc jeśli nie zależy Tobie na obcinaniu kalorii użyj pełnowartościowego masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz