poniedziałek, 21 stycznia 2013

Naleśniki kokosowe bez mąki z jogurtem


Ta wersja naleśników jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, niskotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Składniki na jedną porcję (2 naleśniki) :

- 1 jajko;
- 2 łyżki mleka kokosowego;
- 3 łyżki wody;
- 2 łyżki mąki kokosowej (wiórki kokosowe zmielone w młynku do kawy);
- 2-3 łyżki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie);
- szczypta soli do smaku;
- olej w spray'u do smażenia;
- przyprawy wedle uznania.
Do wersji na słodko dodać łyżeczkę miodu i cynamon.

Najpierw mieszamy mleko, jajko, wode, oliwę, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy, żeby nie było grudek.
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej taką z powłoką non-stick, pokrywamy ją warstwą oleju w spray'u. W przypadku użycia innej patelni należy użyc wiecej tłuszczu do smażenia.
Wylewamy na gorącą patelnię nieco mikstury i jeśli chcemy cienkie naleśniki, rozprowadzamy masę po całej patelni biorąc uchwyt patelni i robiąc nią koła tak aby masa rozeszła się.
Gdy pierwsza strona jest zrobiona obracamy naleśnika na drugą.
Gotowego naleśnika przekladamy na talerz i smażymy drugiego.  
Można je zjeść z jogurtem naturalnym przyprawionym do smaku, np. z utartym czosnkiem i pokrojonym szczypiorkiem doprawionym solą, pieprzem, papryką lub innymi przyprawami.
Całość ma 322 kcal z 4 łyżkami jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu i bez oliwy (433 kcal z łyżką oliwy).
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz