czwartek, 14 lutego 2013

Babeczki jajeczne low carb

Na śniadanie, przekąske czy lekką kolację.


Składniki na 6 babeczek:
- 3 duże jajka;
- 50g boczku pokrojonego w kostkę (może być kiełbasa);
- 40g tartego sera żółtego;
- drobno pokrojone ulubione warzywa (cebula, papryka, pomidor, groszek zielony, marchew);
- sól, sól czosnkowa, pieprz, chili;
- zioła (bazylia itp).
- 1 łyżka tłuszczu (oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy, olej rzepakowy)

Najpierw należy usmażyć boczek i warzywa, najlepiej na patelni teflonowej z 1 łyżka tłuszczu. Ubijamy lekko jajka, przyprawiamy. Gdy boczek jest juz usmażony, wrzucamy go razem z warzywami do miski z jajkami. Dokładnie mieszamy i rozlewamy całą miksturę do 6-ciu pojemników na babki (wcześniej należy pojemniki spryskać olejem w sprayu).
Pieczemy w piekarniku przez około 30min, aż lekko zbrązowieją.
Jedna babeczka ma 98 kcal




3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis muszę go zanotować i wypróbować. Ciekawe jaki będzie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też wypróbuję, bo przeszłam na low carb :)
    zapraszam na bloga www.dietuje-niskoweglowo.blogspot.com
    kunoichi

    OdpowiedzUsuń