niedziela, 27 stycznia 2013

Burgery z tuńczyka low-carb

Szybkie burgery z tuńczyka w wersji niskowęglowodanowej - tylko 2g węglowodanów na całą porcję 2 szt.
Jest to również danie wysokobiałkowe, idealne podczas redukcji. Jeśli nie odchudzasz się możesz zjeść je w bułce z mąki pełnoziarnistej. 


- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 1 jajko;
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego (ewentualnie mąki pełnoziarnistej);
- przyprawy: sól, pieprz i reszta wedle uznania;
- zioła wedle uznania, np. bazylia, oregano
- można dodać zmiażdżony czosnek lub pokrojony szczypiorek, cebulę.

Wykonanie:
1. Mieszamy wszystko widelcem






2. Patelnie teflonową pokrywamy cienką warstwą oliwy lub innego tłuszczu. Masę tuńczykową dzielimy na pół i przekładamy na rozgrzaną patelnię furmując dwa burgery.





3. Smażymy z drugiej strony i gotowe.

Dwa burgery to:
248 kcal, 10g tłuszczu; 31g białka, 2g węglowodanów i 2g błonnika

sobota, 26 stycznia 2013

Masło orzechowe domowej roboty


Jeśli nie mamy dostępu do gotowego niesłodzonego masła orzechowego możemy je
zrobić sami bardzo szybko i w prosty sposób.
Potrzebujemy do tego:
  • młynek do mielenia kawy;
  • orzeszki ziemne solone lub nie (mogą też być migdały)
  • olej arachidowy lub inny orzechowy;
Mielimy orzechy w młynku do kawy. Bardzo szybko i łatwo się rozdrabniają.
Przekładamy do miseczki, dodajemy troszeczkę oleju i mieszamy. Dodajemy powoli
oleju aż do uzyskania odpowiedniej masy.
Można rownież dodać drobno pokrojone orzeszki, żeby uzyskać masło z drobinkami.
Jeśli użyliśmy niesolonych orzechów dodajemy do naszego masła odrobinę soli.
Przeciętnie 1 stołowa łyżka takiego masła to 90 kcal.

wtorek, 22 stycznia 2013

Flapjacki - słodkie batony owsiane z rodzynkami w 30 minut

Jest to wygodna i szybka przekąska między posiłkami. Można też pokroić gotowe flapjacki na batony, spakować i zabrać do pracy czy szkoły.


Owsiane flapjacki

Przepis na 8-10 batonów:

- 1 duży banan;
- 250g płatków owsianych;
- 80g cukru nierafinowego (np. brązowy);
- 100g masła (lub np. 80g masła i 20g masła orzechowego);
- pół łyżeczki soli;
- ekstrakt np. waniliowy, migdałowy, cytrynowy (opcjonalnie);
- dodatki np. rodzynki, posiekane orzechy.

Banana rozgniatamy widelcem w większej misce. 


Na ogień stawiamy mniejszy garnek, do którego wrzucamy cukier, masło i ekstrakt, mieszamy do otrzymania jednolitej masy.


Do banana dosypujemy płatki, sól oraz dodatki i mieszamy. 


Wlewamy następnie zawartość garnka i wszystko ponownie mieszamy.
Zawartość miski przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką poczym wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C na 16-18 minut.

Całość: 1730 kcal z 45g rodzynek, co nam daje 216 kcal na baton (jeśli podzielimy na 8 batonów)
Zastepując masło niskotłuszczowym miksem zaoszczędzamy 500 kcal. Nie polecam jednak ze względu na zawartość tłuszczy trans i innych nieciekawych "wynalazków", więc jeśli nie zależy Tobie na obcinaniu kalorii użyj pełnowartościowego masła.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Owsianka...jak polubić płatki owsiane :)

Przez większość życia unikałam owsianki jak tylko się dało, przeciez to "bleee"...
Aktualnie jest to jedno z moich ulubionych śniadań. Polecam je każdemu aby sprobówał, szczególnie zagorzałym przeciwnikom, którzy mogą mile się zaskoczyć :)


Potrzebne będą:
- płatki owsiane 40g;
- 4 łyżki mleka, ja daje kokosowe dla smaku, ale może byc zwykłe (nie UHT);
- cynamon, nawet 1 łyżeczka jak ktoś bardzo lubi;
- 1 lub 1/2 banana;
- 1/2 lub 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka lub wiecej masła orzechowego niesłodzonego;
- woda przegotowana.

Wykonanie:
Gnieciemy banana widelcem w miseczce.
Płatki w garnuszku zalać przegotowaną lub filtrowaną woda, postawić garnek na małym ogniu.
Dodajemy miód, masło orzechowe (przepis na masło tutaj), cynamon i mieszamy, jak wszystko nieco zgęstnieje dolewamy mleka i mieszamy aż wszystko bedzie ciepłe.
Wylewamy do miski na rozgniecionego banana.

454 kcal - pełna porcja z całym średnim bananem 118g, 1 łyżeczką miodu, 4 łyżkami mleka kokosowego pelnotłustego i 10g masła orzechowego.
Za dużo ?
Użyj tylko 1/2 banana, a zamiast pelnotłustego kokosowego mleka użyj krowiego poltłustego i porcja ta będzie zawierać tylko 318 kcal

Naleśniki kokosowe bez mąki z jogurtem


Ta wersja naleśników jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, niskotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Składniki na jedną porcję (2 naleśniki) :

- 1 jajko;
- 2 łyżki mleka kokosowego;
- 3 łyżki wody;
- 2 łyżki mąki kokosowej (wiórki kokosowe zmielone w młynku do kawy);
- 2-3 łyżki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie);
- szczypta soli do smaku;
- olej w spray'u do smażenia;
- przyprawy wedle uznania.
Do wersji na słodko dodać łyżeczkę miodu i cynamon.

Najpierw mieszamy mleko, jajko, wode, oliwę, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy, żeby nie było grudek.
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej taką z powłoką non-stick, pokrywamy ją warstwą oleju w spray'u. W przypadku użycia innej patelni należy użyc wiecej tłuszczu do smażenia.
Wylewamy na gorącą patelnię nieco mikstury i jeśli chcemy cienkie naleśniki, rozprowadzamy masę po całej patelni biorąc uchwyt patelni i robiąc nią koła tak aby masa rozeszła się.
Gdy pierwsza strona jest zrobiona obracamy naleśnika na drugą.
Gotowego naleśnika przekladamy na talerz i smażymy drugiego.  
Można je zjeść z jogurtem naturalnym przyprawionym do smaku, np. z utartym czosnkiem i pokrojonym szczypiorkiem doprawionym solą, pieprzem, papryką lub innymi przyprawami.
Całość ma 322 kcal z 4 łyżkami jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu i bez oliwy (433 kcal z łyżką oliwy).
Smacznego!